‘Santuaris de l’antifranquisme’, al Cinema Prado de Sitges

El Cineclub Sitges i l’Associació de Periodistes del Garraf projecten, el dijous 21 d’abril al Cinema Prado de Sitges, el documental Santuaris de l’antifranquisme. Religiosos catalans que van lluitar contra la dictadura, una producció de la Fundació Periodisme Plural. Les projeccions tindran lloc a les 18 h i a les 20.30 h, i comptaran amb la presència de la directora del documental, la periodista Llúcia Oliva.

Santuaris de l’antifranquisme, recull el testimoni de monges i capellans que van lluitar durant la dictadura amb l’objectiu de recuperar les llibertats i els drets humans. Aquests religiosos van obrir les portes de les seves parròquies, convents i monestirs per donar refugi a persones perseguides per la policia franquista. Van deixar reunir clandestinament els partits i sindicats prohibits per la dictadura, així com artistes i intel·lectuals proscrits per defensar la cultura catalana.

També hi va haver sacerdots que van sortir al carrer desafiant a la dictadura, com la famosa manifestació de capellans de 1966, de la qual el documental en presenta fotografies i documents inèdits. Algunes monges i capellans es van organitzar políticament, la majoria al PSUC, el partit dels comunistes catalans. Un d’ells va ser l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, mossèn Lluís Hernández, que va ser entrevistat per aquest documental just abans de morir.

  • ‘Santuaris de l’antifranquisme’
  • Dia: dijous 21 d’abril
  • Projeccions: 18 i 20.30 h
  • Lloc: Cinema Prado de Sitges

Llúcia Oliva és periodista i ha estat corresponsal a Rússia i als Estats Units, a més d’enviada especial per informar des d’una dotzena de països en els seus 20 anys a RTVE. Però la seva passió és la recuperació de la memòria oral per omplir els buits que hi ha en la nostra història. D’aquesta passió va néixer aquest i altres documentals històrics que ha fet per RTVE, com Objetivo: matar a Franco, Locos por Rusia (sobre els espanyols que van lluitar a la Segona Guerra Mundial) o Historias de la censura.

Deixa un comentari