La Nit Canallesca 2014 ret homenatge a la fotoperiodista María García Rubio

guanyadorsLNC14

FOTOS DE L’ACTE
REVISTA LNC’14

 

L’Associació de Periodistes del Garraf lliura els seus premis anuals, que també reconeixen la tasca de l’Assemblea de Drets Socials del Garraf, Bienve Moya, Jaume Blanch, Joan Antoni Flecha i Copa Lotus

L’Associació de Periodistes del Garraf (APG) ha celebrat aquest divendres 23 de maig la nit de premis anuals de La Nit Canallesca, que destaquen la tasca de persones i entitats de la comarca en àmbits com la cultura o els esports. El premi més especial de la nit és el reconeixement a la trajectòria d’un company de professió. En aquesta ocasió, els periodistes del Garraf han volgut retre homenatge a la fotoperiodista vilanovina María García Rubio, un referent de la fotografia artística i del fotoperiodisme al Garraf. L’Assemblea de Drets Socials del Garraf, el gestor cultural Bienve Moya, el pastisser Jaume Blanch, el ciclista Joan Antoni Flecha i el grup musical Copa Lotus han estat els altres premiats de La Nit Canallesca 2014, que ha reunit una cinquantena de persones.

 

Premi Honorífic de La Nit Canallesca 2014

María García Rubio va néixer al poble d’Orcera (Jaen) i va arribar a Vilanova i la Geltrú l’any 1975. Un any sabàtic en els seus estudis de Dret la van apropar a la fotografia. L’any 1982 va començar a treballar al Diari de Vilanova com a fotògrafa, però també s’encarregava del laboratori i aviat va convertir-se en cap del departament de Fotografia. La primera instantània la va fer al grup Mecano, que eren de visita a Vilanova: “no m’agradaven, però eren importants. No està gens malament, començar així”. Després d’una aturada professional, es va incorporar a Vilanova Digital i la seva continuació, Eix Diari, i va ampliar la seva activitat com a fotògrafa, entre d’altres, obrint-se a la fotografia artística. En un vessant més personal, compta amb una col·lecció d’una seixantena de càmeres amb models fabricats dels anys trenta fins a l’actualitat.

 

Copa Lotus, premi Talaia a la projecció del Garraf a l’exterior

La banda vilanovina ha estat reconeguda pels periodistes del Garraf per la seva prometedora carrera musical, després de proclamar-se guanyadors del concurs musical Sona 9. La Nit Canallesca 2013, a la que van posar la banda sonora, es va convertir en la casella de sortida del que ha acabat esdevenint una fructífera carrera musical. Precisament aquests dies no fan altra cosa que enllestir els últims detalls del que serà aquest debut discogràfic, després de múltiples maquetes i EPs. La setmana vinent es tancaran a l’estudi ‘Ultramarinos Costa Brava’ (Sant Feliu de Guíxols), el centre d’operacions de Santi Garcia, juntament amb el músic i productor californià Ken Stringfellow (intèrpret de bandes tan conegudes com The Posies, REM, Big Star…). Després de recollir el seu premi, Copa Lotus va oferir un petit concert en exclusiva per a tots els assistents a La Nit Canallesca.

 

Bienve Moya, premi Terra XIX

Actor, gestor cultural i gran analista dels moviments de masses i de les festes populars, Bienve Moya va rebre el premi Terra XIX per una vida dedicada a la cultura. Bienve Moya va fer els seus estudis dramàtics a Barcelona i als anys setanta va ser actor en la companyia Els Joglars. Va deixar la companyia per participar activament de la recuperació de les festes populars de Barcelona, a finals dels anys 70. Ha treballat a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, on ha desenvolupat bona part de la seva professió. Ha estat director del Teatre Principal, iniciador de la Xarxa de Teatres Públics de Catalunya i membre del Consell del Projecte Alcover (mercat de teatre en català), promotor i codirector del Trapezi, Fira del Circ (Reus-Vilanova i la Geltrú). L’any 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura en la categoria de Cultura popular.

 

Jaume Blanch, premi Espigalls i Brotons

Els premis de la Nit Canallesca van reconéixer la petjada la pastisseria Blanch en el Carnaval de Vilanova i la Geltrú com a mare d’un dels actes més carismàtics, la Merengada. Fa més de quaranta anys el pare de Jaume Blanch, pastisser i propietari de l’establiment del mateix nom, va seguir la corda a un grup de nanos que sortien d’escola. Mig en broma, mig seriosament, li van reclamar una enorme merenga que tenia a l’aparador. I ell els hi va treure al mig del carrer. Allò que va començar com un joc de criatures va acabar amb una batalla dolça i blanca que es repetiria any rere any i que representen una de les majors senyals d’identitat del carnaval vilanoví.

 

Assemblea pels Drets Socials del Garraf, premi Garraf

En la categoria social, el premi Garraf ha estat aquest any per a la plataforma unitària creada el 2010 i integrada per diferents moviments socials del Garraf, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, col·lectius de l’esquerra independentista, el sindicat CGT i associacions de veïns, entre altres entitats. La lluita contra la violència de gènere, el feixisme, l’increment de preus del transport públic i els desnonaments, i la defensa del dret a l’avortament són algunes de les causes per les que lluita l’assemblea.

 

Joan Antoni Flecha, premi Photo Finish

Nascut a Buenos Aires, però sitgetà d’adopció (es va establir amb la família a la Vila quan només tenia 11 anys), el ciclista especialista en “grans clàssiques” Joan Antoni Flecha ha estat reconegut amb el premi Photo Finish de La Nit Canallesca 2014. Flecha ha aparcat la bicicleta després de més d’una dècada com a professional. El passat mes d’octubre va anunciar la seva retirada, deixant un palmarès brillant al darrera, on hi destaca el triomf en una etapa del Tour de França (l’any 2003), el Campionat de Zurich (el 2004) o els 3 podis en una de les curses de més prestigi del planeta, la coneguda com la “clàssica de les clàssiques”, la París – Roubaix (els anys 2005, 2006 i 2010), convertint-se en el ciclista espanyol que més vegades ha pujat al podi en aquesta prova.

 

Patrocinadors

La Nit Canallesca, que es va celebrar al restaurant Peixerot de Vilanova i va ser presentada pel periodista Adrià Gala, ha estat possible gràcies al suport especial que ha rebut de l’Associació d’Empresaris del Garraf (ADEG), de l’Escola de Direcció d’Empresa, del Banc Sabadell i del Grup Gestingral. També ha comptat amb la col·laboració de la Fira Temps de Vi de Vilanova, el restaurant El Blau i Berga Resort.

Deixa un comentari