L’APG exposa bons exemples de fotoperiodisme rus a Vilanova

  ‘Joves històries russes’ compta amb la participació del reconegut fotògraf Sergey Maximishin

Fotografia de la sèrie "Espera" de Jana Romanova

‘Joves històries russes’, una exposició de fotoperiodisme que retrata aspectes poc coneguts de la Rússia dels darrers vint anys, arriba a Vilanova i la Geltrú de la mà de l’Associació de Periodistes del Garraf (APG), amb l’objectiu d’organitzar la primera activitat cultural oberta a la societat. Cedida per la Faculty of Photojournalism de Sant Petersburg, a través lInstitut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC),  l’exposició presenta cinc reportatges amb un total d’una cinquantena de fotografies de gran qualitat, entre les quals destaquen les realitzades pel reconegut fotoperiodista Sergey Maximishin, guanyador del World Press Photo el 2004 i 2006. L’exposició s’inaugurarà a la sala TOC de Vilanova i la Geltrú el dijous 8 de novembre, a les 19h de la tarda, i es podrà veure fins al 17 de novembre.

“Joves històries russes” és un conjunt de reportatges de fotògrafs que tenen en comú haver estudiat a la facultat de Fotoperiodisme de Sant Petersburg, fundada el 1959 i una de les més antigues de Rússia. L’exposició mostra una selecció de diferents temàtiques locals amb vocació universal que a través del fotoperiodisme documenten la Rússia contemporània i descobreix aquelles històries que no apareixen en els grans portals de notícies.

Entre els autors destaca el reconegut fotoperiodista Sergey Maximishin, responsable del reportatge L’últim imperi. 20 anys després, guanyador del premi World Press Photo el 2004 i 2006.

L’exposició forma part d’una mostra més àmplia amb 18 autors, comissariada pel professor Alexei Tsarev i presentada anteriorment a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) com entitat organitzadora amb la col·laboració de la Faculty of Photojournalism de Sant Petersburg.

Les sèries que es presenten al TOC són:

-L’últim imperi. 20 anys després, de Sergey Maximishin

Vint imatges seleccionades del seu llibre que, sota el mateix títol, mostra els aspectes sobre la vida de les persones a la Rússia post-Soviètica. L’autor, exalumne i professor de la Faculty of Photojournalism, i guanyador del premi World Press Photo el 2004 i2006, hainspirat a molts joves en el seu procés cap al fotoperiodisme.

– Petites mares, de Mikhail Protasevich

El projecte documenta a les noies russes convertides en mares en una edat primerenca. Aquestes adolescents embarassades són expulsades de les escoles i, fins i tot, de les famílies. La maternitat i la infància estan protegides en la Constitució de la Federació Russa, però, de vegades no té cap efecte pràctic, i veuen inviable portar el seu cas davant els tribunals per tal d’obtenir un lloc de treball. Tanmateix, és difícil treballar quan s’ha de criar sola a un nadó, perquè el pare es desentén d’ell i de la mare.

– EsperaJana Romanova

L’autora ha estat una de les seleccionades pel Descubrimientos de PhotoEspaña 2012 i ha publicat el seu treball Espera a la revista OjodePez #29.

Joves parelles russes que viuen a Sant Petersburg i Moscou dormen a les seves habitacions a primera hora del matí. Un moment on la gent és més natural i no es preocupa pel seu aspecte. En observar des de la posició d’un espectador ocult, podem endevinar les seves actituds davant l’espera del futur naixement d’un nadó. Alhora, podem veure en quin tipus d’habitació viuen: un espai que explica la història d’aquestes dues persones. Un reflex de les joves famílies de les grans ciutats de la Rússia moderna, 20 anys després de la caiguda de la Unió Soviètica.

Podeu veure més imatges en el seu llibre: http://www.blurb.es/books/2319815

– Sota el pont . Alexander Sigaev

És una sèrie realitzada l’any 2010 en un dels barris perifèrics de Sant Petersburg. Aquest espai és una part fonamental d’una ciutat en plena ebullició. El lloc no és gratuït ni accidental, sinó un paisatge urbà que s’està transformant en un espai públic habitat per personatges peculiars.

 

– La vida diària dels guardes fronterers. Alexander Smirnov

Cada espai està dividit en zones. Zones a les ciutats i a les fàbriques, cobertures i àrea de trànsit, zones de subordinació directa i règim estricte. Aquestes àrees necessiten ser protegides contra l’accés no autoritzat (intrusió). L’estat no pot fer-los front, massa fronteres. Com a reforç de la policia i l’exèrcit sorgeixen centenars de vigilants, conserges i guardes de seguretat. Actualment gairebé un milió de persones a Rússia treballen en llocs de vigilància.