Lliurats els Premis Eugeni Molero i Albert Virella de Periodisme i Investigació Comarcal 2021

El Consell Comarcal del Garraf va celebrar dissabte 12 de juny el lliurament de la 23a edició dels Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme i Investigació Comarcal. L’acte va tenir lloc a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú i va ser conduït per la vicepresidenta de l’Associació de Periodistes del Garraf, Laura Marín Álvarez.

Abans del lliurament dels guardons, conseller de Cultura, Patrimoni, Ocupació i Esports, i president del jurat, Robert Monzonis, va recordar que “aquests premis volen fer un reconeixement a investigadors, periodistes, estudiants i comunicadors en sentit ampli que, amb la seva feina posen el nom del Garraf –dels seus pobles i ciutats, la seva història i la seva realitat social– al món”.

Tot seguit, Montserrat Comas, historiadora i exdirectora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, va fer una glosa per recordar i reconèixer la figura de l’Albert Virella i Bloda, historiador i estudiós de les viles del Garraf i el Penedès, i autor de centenars d’articles i diversos llibres, principalment sobre els segles XVIII i XIX. Comas va proposar la publicació de la seva obra completa i la redacció de la seva biografia.

En aquesta edició dels Premis Eugeni Molero, en la modalitat de periodisme escrit el jurat ha guardonat Antoni Sella pel reportatge Sitges, 1642. Els galions perduts de la guerra dels Segadors, publicat a la revista Sàpiens. El jurat ha valorat molt positivament aquest treball per “la seva qualitat i l’impacte de la temàtica, poc coneguda i molt ben explicada”, així com per “la minuciosa recerca entorn uns fets històrics desconeguts per bona part de la població de la comarca”.

Per la seva part, el premi de periodisme audiovisual s’ha atorgat a Pau Ramon i José Manuel Garcia pel treball Història de les eleccions municipals a Cubelles, emès a Ràdio Cubelles. El jurat ha distingit aquest recull de programes perquè “mostra un profund treball de recerca a l’arxiu local i es converteix en una important hemeroteca per a la història local, recuperant tant documents antics com recollint fonts orals actuals, i permet conèixer i comprendre l’evolució del municipi durant els últims 40 anys, especialment a nivell polític però també social”.

Finalment, s’ha concedit la primera beca de fotoperiodisme al projecte Vivint darrera de la mascareta, presentat per Xavier Prat. En aquest cas, el jurat ha valorat la proposta perquè “l’ús de la mascareta ha transformat el dia a dia de tota la societat i és de cabdal importància immortalitzar-ho per preservar la memòria col·lectiva”. El projecte es desenvoluparà durant els propers sis mesos.

El jurat de periodisme estava integrat per Gemma Sánchez, Carles Castro, Jordi Lleó i Laura Marín.

El jurat dels Premis Albert Virella i Bloda en la modalitat d’adults enguany ha guardonat Mireia Almirall i Llambrich pel treball Condicionants de l’activitat femenina a les fabriques tèxtils a mitjans del segle XIX. Una aproximació al cens del 1860 de Vilanova i la Geltrú. El veredicte destaca aquesta investigació “perquè visibilitza el treball de les dones en un període de temps i context històric que no ha estat tractat fins al moment, i que ajuda en la tasca de posar de relleu les invisibilitats històriques de les dones a les fàbriques tèxtils de la ciutat”.

A més, el jurat proposa publicar durant el 2023 el treball L’hospital de carrabiners de Mas Solers (1937-1939) – un hospital de rereguarda a Sant Pere de Ribes, d’Irene Estévez Blade, “perquè aporta dades molt concretes d’una història poc coneguda a la nostra comarca en relació a l’ús que la finca Mas Solers va tenir durant la Guerra Civil”.

Per la seva part, en la modalitat d’estudiants de batxillerat enguany s’ha distingit Sònia González, de l’Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges, pel treball L’autonomia energètica de Sitges, amb tutoria de Pedro Antonio Soto. El jurat ha valorat aquest treball “per l’esforç en la presentació d’un treball d’investigació basat en el mètode científic i, a la vegada, escrit en un llenguatge planer i entenedor”.

El jurat també proposa que el treball L’evolució de la dona en el món casteller, presentat per Júlia Salazar Mosquera, de l’Institut Baix a Mar, es trameti a les Aules Universitàries de la Gent Gran amb la finalitat que es pugui programar la seva difusió en el marc d’aquest fòrum.

El jurat d’investigació en la modalitat d’estudiants estava integrat per Pere Marsé, Marijó Riba, Joana Carbonell i Josep Sánchez, mentre que el d’adults estava format pels dos primers.

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, va tancar l’acte de lliurament agraint a les persones participants, les entitats col·laboradores i els jurats per l’organització dels premis i per la tasca de retenció de talent i d’estímul al jovent. Gallardo també va posar en valor el treball dels mitjans locals i comarcals del Garraf.

L’acte va comptar amb la participació del músic i fill de l’Eugeni Molero, Esteve Molero, i el guitarrista Rai Castells, que van interpretar temes basats en la música del compositor americà Cole Porter.

En aquesta edició dels premis s’havien presentat 30 treballs, 24 en la modalitat de periodisme i 6 en la d’investigació.

Tots els guardons estan dotats amb 2.000 euros, excepte el premi d’investigació per a estudiants de batxillerat, dotat amb 1.000 euros (600 per a l’alumne i 400 per al centre educatiu).

Deixa un comentari