Lliurats els Premis Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme i Investigació Comarcal 2019

La Masia d’en Cabanyes va collir dissabte 18 de maig l’acte de lliurament de la 22a edició dels Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme i Investigació Comarcal que convoca el Consell Comarcal del Garraf.

Abans del lliurament dels guardons, la periodista Laura Marín va fer una reflexió històrica dels premis glossant les figures d’Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda.

Enguany els Premis Eugeni Molero de Periodisme en la categoria d’audiovisual han guardonat el documental Còlera 1854, 50 dies sense dol, de Jordi Carrillo, emès per Canal Blau. El jurat destaca “el treball periodístic per rescatar de l’oblit un capítol de la història de Vilanova i la Geltrú desconegut per a la majoria de la ciutadania, gràcies a un gran treball d’investigació i una recreació audiovisual que permet traslladar l’espectador a les sensacions de l’època”.

En aquesta modalitat s’ha fet una menció especial a l’espai Les botigues de sempre, de Carola Fernández, emès a Ràdio Maricel, per “la seva qualitat i originalitat, per un resultat curós i proper per rescatar la memòria de l’economia local”.

Per la seva part, en la categoria de periodisme escrit s’ha distingit el reportatge Nissaga Cabanyes, de Jaume Plans, publicat al setmanari La Fura, per recollir “el llegat dels Cabanyes, la seva petjada en la cultura comarcal i el seu pes en la història local”. El veredicte destaca que el treball “se sosté en diferents formats que inclouen el reportatge de divulgació històrica, l’entrevista, les fitxes informatives i el recull gràfic històric”.

En aquesta modalitat també s’ha fet una menció especial al reportatge de Les últimes remendadores, de Marta Rius, publicat a Surtdecasa.cat, per “posar el focus en una professió en perill d’extinció i rescatar el vocabulari propi d’un sector”.

Per altra banda, enguany el jurat ha declarat desert el premi en la categoria de periodisme gràfic i ha proposat a l’organització reformular-lo, ja que “amb l’actual dinàmica de la premsa, el fotoperiodisme és una pràctica molt poc habitual”.

El jurat dels Premis Eugeni Molero de Periodisme estava format per Alba López, Carles Castro i Míriam de Lamo.

Els Premis Albert Virella i Bloda d’Investigació Comarcal enguany han guardonat el treball Alabern – Els inicis de la fotografia a Vilanova i la Geltrú, de Blanca Giribet, del qual s’ha valorat “l’estructuració del treball, la recerca documental i gràfica, que reflecteix la societat vilanovina a través de la fotografia com a ofici i afició”.

El jurat també ha realitzat una menció especial per al treball Perseverent Fomentum. L’associacionisme persistent acció i transformació. El cas del Foment Vilanoví, d’Albert Tubau Garcia. Sobre aquest destaca “l’esplèndid relat i l’estudi sobre el Foment Vilanoví en el marc de la realitat associativa i cultural a l’època contemporània de la ciutat de Vilanova i la Geltrú”.

Finalment, en la modalitat per a estudiants de batxillerat, el premi ha estat per a Disseny d’un conjunt d’edificis de nova construcció, respectant l’estil arquitectònic tradicional del barri centre-vila de Vilanova i la Geltrú, de Júlia Salin Miracle, de l’Institut Lluch i Rafecas.

El jurat dels Premis Albert Virella i Bloda d’Investigació Comarcal estava format per Àngels Parès, Marijó Riba i Xavier Martínez Roig.

Tots els guardons estan dotats amb 2.000 euros, excepte el premi d’investigació per a estudiants de batxillerat, dotat amb 1.000 euros (600 per a l’alumne i 400 per al centre educatiu).

Deixa un comentari