Projecció de ‘Santuaris de l’antifranquisme’ a la Casa del Mar de Vilanova

160525_BARMAR_antifranquistaL’Associació de Veïns del Barri de Mar i l’Associació de Periodistes del Garraf organitzem la projecció del documental Santuaris de l’antifranquisme. Religiosos catalans que van lluitar contra la dictadura, una producció de la Fundació Periodisme Plural. El passi serà el dijous 2 de juny a la Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú, i comptarà amb la presència de la directora del film, la periodista Llúcia Oliva.

Santuaris de l’antifranquisme, recull el testimoni de monges i capellans que van lluitar durant la dictadura amb l’objectiu de recuperar les llibertats i els drets humans. Aquests religiosos van obrir les portes de les seves parròquies, convents i monestirs per donar refugi a persones perseguides per la policia franquista. Van deixar reunir clandestinament els partits i sindicats prohibits per la dictadura, així com artistes i intel·lectuals proscrits per defensar la cultura catalana.

També hi va haver sacerdots que van sortir al carrer desafiant a la dictadura, com la famosa manifestació de capellans de 1966, de la qual el documental en presenta fotografies i documents inèdits. Algunes monges i capellans es van organitzar políticament, la majoria al PSUC, el partit dels comunistes catalans. Un d’ells va ser l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, mossèn Lluís Hernández, que va ser entrevistat per aquest documental just abans de morir.

  • ‘Santuaris de l’antifranquisme’
  • Dia: dijous 2 de juny
  • Hora: 19 h
  • Preu: donació voluntària
  • Lloc: Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú (pg. Marítim, 63)

Llúcia Oliva és periodista i ha estat corresponsal a Rússia i als Estats Units, a més d’enviada especial per informar des d’una dotzena de països en els seus 20 anys a RTVE. Però la seva passió és la recuperació de la memòria oral per omplir els buits que hi ha en la nostra història. D’aquesta passió va néixer aquest i altres documentals històrics que ha fet per RTVE, com Objetivo: matar a FrancoLocos por Rusia (sobre els espanyols que van lluitar a la Segona Guerra Mundial) o Historias de la censura.

Deixa un comentari