‘Vivint darrere d’una mascareta’ de Xavier Prat inaugurarà l’Espai Expositiu Alexandre de Cabanyes

Carles Castro, Mònica Gallardo, Xavier Prat, Robert Monzonis i Laura Marín, en la presentació.

L’exposició fotogràfica Vivint darrere d’una mascareta de Xavier Prat i Perpinyà inaugurarà el nou Espai Expositiu Alexandre de Cabanyes, ubicat a la planta noble de la Masia d’en Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’un reportatge sobre l’impacte de la pandèmia de la covid-19 en la vida quotidiana centrat en l’ús de la mascareta.

El treball és el resultat de la beca de fotoperiodisme que Xavier Prat va guanyar l’any passat en el marc dels 23ens Premis Eugeni Molero Periodisme Comarcal. La beca, dotada amb 2.000 euros, és una proposta de l’Associació de Periodistes del Garraf per impulsar el treball de fotoperiodistes sobre algun tema polític, cultural, econòmic o social de la comarca.

L’exposició de Xavier Prat consta de 19 fotografies en blanc i negre i es podrà visitar des del 26 de març al 12 de juny, dissabtes i diumenges d’11 a 14 h. L’entrada és gratuïta. A més, mentre duri l’exposició, es programaran activitats paral·leles com visites comentades o tallers educatius.

“Aquesta és una molt bona notícia per al món de la comunicació, del periodisme, i més concretament per al fotoperiodisme”, va celebrar la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, en la presentació de l’exposició, aquest dilluns. “En moments de crisi, en una pandèmia o malauradament en un context bèl·lic, és quan les persones que no formen part de professió prenen consciència de la importància d’aquesta feina i, en aquest sentit, estem molt contents de poder contribuir a explicar que la cultura continua sent essencial i que cal posar en valor la feina dels fotoperiodistes”, va afegir.

Per la seva part, el conseller de Cultura, Robert Monzonis, va destacar que “des del govern del Consell Comarcal del Garraf hem apostat fermament per la cultura en el nostre mandat, i una prova d’això és que avui celebrem que obrirem aquest espai expositiu Alexandre de Cabanyes a tots els artistes de la comarca perquè puguem contemplar tot tipus de mostres temporals”.

El fotògraf Carles Castro, membre del jurat dels Premis Eugeni Molero, va explicar que una de les coses que es volia era posar en valor “tota la tasca que estan fent els fotoperiodistes del territori”. En aquest sentit, va ressaltar que “si no haguéssim aconseguit aquesta beca i que Xavier Prat pogués fer aquest treball, difícilment d’aquí a 10 o 20 anys haguéssim tingut tota aquesta informació gràfica que pogués explicar-nos com hem viscut la pandèmia”.

Laura Marín, vicepresidenta de l’Associació de Periodistes del Garraf, va defensar que amb la creació de la beca es volia “anar un pas més enllà i que el fotoperiodisme és reconegués com un projecte periodístic més”. Marín va recordar que “avui fa dos anys ens va canviar la vida i aquest treball ens mostrarà la nova realitat que d’aquí a 20 anys serà un testimoni únic”.

Finalment, Xavier Prat va explicar el seu projecte: “Ens ha tocat viure aquesta pandèmia i la feina del fotoperiodista era plasmar en imatges el que estava passant arreu del món, però jo m’he fixat més en el Garraf, he fet fotografies a Sitges i Vilanova i la Geltrú, de diferents àmbits de la societat, perquè ningú s’ha salvat de la mascareta”.

Nou espai expositiu per a artistes

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) posa a disposició d’artistes i col·lectius d’artistes el nou Espai Expositiu Alexandre de Cabanyes per a mostres temporals.

Amb aquesta proposta, el Consell Comarcal del Garraf i el CIRMAC volen contribuir a posar de relleu el treball d’artistes i creadores locals i, alhora, ampliar l’oferta dels espais culturals al servei de la ciutadania, la cultura i l’art.

Les persones del món de l’art, que vulguin exposar-hi els seus treballs poden enviar un correu masiadencabanyes@ccgarraf.cat, adjuntant un dossier explicatiu i imatges del projecte.

El nou Espai Expositiu s’inaugura coincidint amb la doble commemoració del 145è aniversari del naixement i el 50è de la mort d’Alexandre de Cabanyes (1877-1972), que es recordarà amb una sèrie d’articles i publicacions a les xarxes socials de la Masia d’en Cabanyes sobre la seva figura i obra.

Deixa un comentari