Xerrada sobre la figura de Huertas Claveria al Foment

Huertas Clavería sortint de la model el 13 d’abril de 1976.

Huertas Claveria sortint de la Model el 13 d’abril de 1976.

El proper divendres 29 de gener, l’Associació de Periodistes del Garraf organitza una xerrada amb el periodista Juanjo Caballero sobre la figura de Josep Maria Huertas Claveria (Barcelona, 1939-2007), un referent del periodisme de proximitat i social dels anys 70-90, a més d’un símbol de la llibertat d’expressió. L’acte, que tindrà lloc al Cafè del Foment Vilanoví, a les 19 h, es produeix quan fa 40 anys del que es coneix com a cas Huertas.

El juny de 1975, Huertas Claveria va publicar al diari Tele/eXpres el reportatge Vida eròtica subterrània, on feia un repàs històric de la vida sexual dels barcelonins des dels anys 20 fins als 60, i en un passatge afirmava que un bon nombre de ‘meublés’ estaven regentats per vídues de militars. El text el va acabar portant a la presó després de ser jutjat en un consell de guerra sumaríssim.

Els fets van provocar la primera vaga de premsa des de la Guerra Civil i la primera manifestació autoritzada. El 13 d’abril de 1976, Josep Maria Huertas Claveria va sortir de la presó Model gràcies a l’indult general concedit arran de la mort de Franco i la proclamació de Joan Carles de Borbó com a rei d’Espanya.

40 anys després, Juanjo Caballero, que va coincidir amb Huertas al diari Tele/eXpres i va viure els fets de ben a prop, ens acostarà a la seva figura i al periodisme d’aquells anys. L’acte el presentarà el periodista vilanoví Xavier Capdevila, qui també va conèixer aquest símbol del periodisme compromès.

  • Xerrada sobre el periodista Huertas Claveria
  • Dia: Divendres 29 de gener
  • Hora: 19 h
  • Lloc: Cafè del Foment Vilanoví (c/ Santa Madrona / pl. de les Cols, Vilanova i la Geltrú)

Juan José Caballero Gil (Barcelona, 1953), llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma, el 1974 va començar a treballar al diari Tele/eXpres, on va coincidir amb Josep Maria Huertas, i el 1982 es va incorporar a La Vanguardia per posar en marxa la renovació tecnològica del diari. Al diari de Godó posteriorment va ser cap de les seccions Barcelona i Revista, a més del Magazine.

El 2010, Caballero es va incorporar com a sotsdelegat a Catalunya al diari Público per posar en marxa la seva edició en català, i actualment està vinculat al digital Catalunya Plural, editat per la Fundació Periodisme Plural.

Juanjo Caballero també és professor de Periodisme Local i Edició de Reportatges en el Màster de Periodisme de la Universitat de Barcelona i la Columbia University des de fa 17 anys, i ha estat cap de premsa de l’Ajuntament de Granollers, de Transports Metropolitans de Barcelona i del Recinte Històric de Sant Pau.

Deixa un comentari